Oppussing av borettslag og sameie?

Når vi snakker om å pusse opp hele borettslag og sameie, kaller vi det helst rehabilitering. Mange rekkehusfelt og blokker har helhetlige regler for husfasader og utforming, med flere like enheter bygget på samme tid. Disse vil da typisk få lignende feil og skader omtrent samtidig. Gjøres ikke dette godt nok eller i tide, kan borettslag og sameier få større utgifter enn nødvendig på et senere tidspunkt.

Det vil være alltid lønnsomt å etablere en god prosjektledelse, med en totalentreprenør som har innsikt i og erfaring med forskjellige fagfelt innen rehabilitering. Dette fordi et typisk styre i et borettslag ofte ikke har særlig erfaring med slike store prosjekter, og fordi det kan være svært mange parter involvert, og mange punkter å ta stilling til underveis. Her kan vi hjelpe, med vår mangeårige solide erfaring innen store prosjekter.

Malercompagniet har utført flere rehabiliteringer for sameier og borettslag. Eksempelvis for OBOS Oppsal, med fasaderehabilitering av 21 blokker, samt garasjeanlegg og driftsbygninger. Se foto fra ferdig prosjekt under egen fane for referanser.

Vedlikehold av tak for borettslag og sameie

Spesielt viktig for borettslag og sameie er jevnlig vedlikehold av alle tak. Som regel er alle takene ansvaret til felleseiet, og de er ofte satt opp likt av samme entreprenør. Om takarbeidet er dårlig utført, eller materialene for gamle, er det fare på ferde. Skjulte sprekker i taket gir store utgifter etter kun kort tid, siden vannskader innendørs etter lekkasje i taket blir borettslagets ansvar å utbedre.

Det gir stordriftsfordeler å kunne vedlikeholde eller rehabilitere alle takene hos samme entreprenør. Arbeidet blir effektivt med kort avstand for flytting av utstyr, og større bestillinger på materialer og tilbehør kan gi rabatter. Håndverkerne får også utnyttet tiden godt, når logistikken blir enklere.

Det er også verdt å tenke på at med et våtere og villere klima fremover, kan kravene for bygningsmassens tak være noe forandret. Dette er lurt å ta høyde for allerede i dag.

Er det kanskje på tide med en sjekk av takene i ditt borettslag eller sameie? Ta kontakt for en befaring eller en uforpliktende prat. Vi har enkle metoder for å regne ut kostnader, og finne forslag til best mulig løsning for akkurat dere.

Utvendig vedlikehold av borettslag og sameie

I borettslag ligger ansvaret på vedlikeholdet delt slik at andelseier vedlikeholder det indre av bygget, og borettslaget det ytre. Alt utvendig vedlikehold er altså borettslagets oppgave.

Borettslagets ansvar

 • Ytre vedlikehold av bygninger
 • Vedlikehold av felles rom og arealer, deriblant grøntarealer, lekeplasser og lignende
 • Felles kabelnett for TV t.o.m. tilkoblingsboks
 • Elektronisk ledningsnett fram til sikringsskap
 • Ytre- og innvendige rør fram til stoppekran og vannlås
 • Reparasjon av innvendige skader som skyldes taklekkasje og lignende

Andelseiers ansvar

 • Fornying av tapet, maling og golvbelegg
 • Vedlikehold av dører, låser, nøkler, vinduer, panelovner, elektriske ledninger fra boligens apparattavle, sikringer, batteri i røykvarsler
 • Vedlikehold av sanitærporselen, badekar og kraner
 • Istandsetting av innvendige kloakkledninger/ rør til egen vannlås
 • Rensing/ erstatning av rist ved kjøkken-avtrekk
 • Vedlikehold av ytre rom/bod, utelampe, ringeapparat, postkasse m.m.

I et sameie er det ulike regler fra sted til sted. Imidlertid vil det alltid lønne seg for sameier å gjennomføre store prosjekter etter nøye planlegging, i samarbeid med fagfolk som har erfaring med større prosjekter. Her blir det også stordriftsfordeler i prosjektering, innkjøp og utføring.

Vi gjør utvendig vedlikehold av vinduer og balkonger

Malercompagniet har 8 stk lifter som rekker opp til 21 meters høyde, slik at stillaser ofte blir unødvendig. Slik blir det enklere og mer fleksibelt å jobbe seg fra etasje til etasje, og bygg til bygg. Våre malere arbeider raskt og grundig, og vi har også mange murere og tømrere i staben. Slik kan vi reparere eventuelle mangler og skader som blir oppdaget underveis i vedlikeholdet. På denne måten blir et godt vedlikehold også en god investering i bygget, som så kan holde i mange år til før det trenger rehabiliteres.

Fordeler av et godt vedlikehold utvendig

Et godt vedlikeholdt vitner om at borettslag og sameie er veldrevet, og trygt å kjøpe seg inn i. Slik øker det verdien på bo-andelen i tillegg gjør pene og hele omgivelser noe med innstillingen til beboerne. Som du sikkert selv har kjent på, føles det tryggere å bo i et godt vedlikeholdt område, og man får lyst til å fortsette å ha det fint. Det er mer naturlig å ta et større ansvar for eget og felles bomiljø om du i utgangspunktet kjenner deg trygg og ivaretatt. Rene, hele vegger uten graffiti rundt boligen din, gir selvsagt mer ro i sjelen enn sprukken murpuss med skriblerier. Nyvaskede fasader er hyggeligere enn vegger med striper av svevestøv. Godt vedlikehold gir rett og slett et godt bomiljø!

Kontakter du oss vil du alltid få en profesjonell og faglig vurdering. Våre malermestere er tilknyttet Malermesternes Landsforbund (MLF).
Malercompagniet bruker alltid garantiordninger og kontrakter etter Norsk Standard 8406.

Sist oppdatert 27 oktober 2022